Kaapverdiė | eilanden | excursies | bezienswaardigheden | vakantie | top 5 hotels | vervoer | reisinfo | weer | links

Kaapverdiė weer & klimaat

Het klimaat van Kaapverdiė is een steppeklimaat. De eilanden Sal, Maio en Boa Vista neigen naar een woestijnklimaat, maar de gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt hiervoor net iets te hoog. In praktijk zal het echter maar zelden regen op deze eilanden. Gemiddeld ongeveer 4 tot 5 maal per jaar. Het steppeklimaat dat ik Kaapverdiė heerst zorgt ervoor dat de temperatuur het gehele jaar gemiddeld tussen de twintig en de dertig graden Celsius schommelt. Alleen in de eerste maanden van het jaar heb je kans dat in de nacht de temperatuur iets onder de twintig graden Celsius kan uitkomen.
Het klimaat van Kaapverdiė wordt medebepaald door de verschillende winden die langs het eiland waaien. Zo neemt de harmattan hete, stoffige wind mee naar de eilanden en zorgt de wind er normaal voor dat het er wat koeler aanvoelt.
Het klimaat kan sterk verschillen per eiland; zo zijn de heuvelachtige eilanden die tot Kaapverdiė behoren een stuk groener en dus ook natter.

Kaapverdiė bezienswaardigheden

Kaapverdiė heeft meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Kaapverdiė samengesteld:
Kaapverdiė bezienswaardigheden top 10

Winterzon

Kaapverdiė is één van de mooiste en zonzekerste winterzonbestemmingen op slechts zes tot zeven uur vliegen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er op de verschillende eilanden rond de 25 graden Celsius. Maar op de eilanden, Sal Maio en Boa Vista ligt dit altijd enkele graden hoger. Dit komt doordat deze eilanden minder hoog zijn. Nadeel is wel dat er wel zo goed als altijd een stevige wind staat.
Regen is in deze periode een uitzonderlijkheid, normaal gesproeken regent het alleen in de zomerperiode en dan maximaal vier of vijf dagen per jaar.
in de wintermaanden is de temperatuur van de Atlantische Oceaan rond de 23 į 24 graden Celsius wat hem uitstekend geschikt maakt om in te zwemmen.

Zomerzon

Veel toeristen denken dat Kaapverdiė alleen een populaire winterzonbestemming is, maar niets is minder waar. De zomermaanden zijn eigenlijk de beste maanden om naar het land op vakantie te gaan. De verschillende winden zijn in deze periode niet of nauwelijks aanwezig en de gemiddeld temperatuur ligt er enkele graden hoger dan in de winterperiode. Ook de Atlantische Oceaan is er voelbaar warmer.
Het enige nadeel is dat je er een grotere kans op neerslag hebt. Maar die kans is vrij klein aangezien er maar weinig dagen met neerslag zijn in Kaapverdiė. De maanden augustus en september zijn gemiddeld genomen de warmste van het jaar.

Neerslag

De jaarlijkse neerslagcijfers van Kaapverdiė zijn zo goed als te verwaarlozen. Met name op de Sal en Boa Vista valt er op jaarbasis zo weinig neerslag dat het vernoemen ervan eigenlijk al overdreven is. Dit is ook te zien aan het landschap van de eilanden. Er groeien maar weinig bomen en andere planten. De plaatsen waar wel wat groen te vinden is zijn vaak oases.
Alleen de eilanden waar wat heuvels en bergen te vinden zijn hebben gemiddeld genomen hogere neerslag cijfers. Met name de eilanden Fogo en Santo Antāo staan hierom bekend. Dit zijn ook de eilanden waar de meeste vruchtbare grond te vinden is.

Klimaattabel Kaapverdiė

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 24 °C 19 °C 7 uur 2 dagen 3 mm 23 °C
februari 24 °C 19 °C 8 uur 2 dagen 5 mm 23 °C
maart 25 °C 18 °C 9 uur 3 dagen 2 mm 23 °C
april 25 °C 19 °C 10 uur 2 dagen 5 mm 23 °C
mei 25 °C 20 °C 10 uur 3 dagen 5 mm 23 °C
juni 26 °C 21 °C 9 uur 3 dagen 5 mm 24 °C
juli 27 °C 22 °C 7 uur 4 dagen 7 mm 26 °C
augustus 28 °C 23 °C 6 uur 6 dagen 16 mm 27 °C
september 29 °C 24 °C 7 uur 7 dagen 72 mm 27 °C
oktober 28 °C 23 °C 8 uur 4 dagen 18 mm 26 °C
november 27 °C 22 °C 8 uur 3 dagen 8 mm 25 °C
december 26 °C 20 °C 7 uur 2 dagen 5 mm 24 °C
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Bovenstaande klimaatgegegevens vormen een gemiddelde voor Kaapverdiė. Lokaal komen er wel wat verschillen voor, hoewel die niet erg groot zijn. Bezoek voor gedetailleerde klimaatinfo van Kaapverdiė en de verschillende bestemmingen binnen Kaapverdiė de site klimaatinfo Kaapverdiė.

Winden

De wind die voor de meeste overlast zorgt in Kaapverdiė is de Harmattan. Deze wind brengt droge stoffige lucht vanuit de Sahara naar Kaapverdiė toe. Deze wind is tevens de reden dat een groot deel van de eilanden Maio, Sal en Boa Vista verzand zijn. Langs de ene kant is dat een zegening geweest, want door dit zand zijn er enkele prachtige stranden op de eilanden gevormd, maar het heeft er ook voor gezorgd dat grote delen van het eiland onvruchtbaar zijn geworden. De Harmattan kan van november tot en maart aanwezig zijn op de eilanden.
De aanwezigheid van deze wind laat zich vaak verraden doordat het zicht slechter is dat normaal.

Weersextremen

Door de ligging van Kaapverdiė in de Atlantische Oceaan komen er maar weinig weersextremen voor op de eilanden. In de omgeving van Kaapverdiė worden er wel met regelmaat orkanen gevormd maar deze komen maar zelden aan land.
De laatste orkaan die huishield in Kaapverdiė was in 2015, maar hiervoor was het meer dan 120 jaar geleden voordat een orkaan hier aan land was gekomen.
Orkanen die gevormd worden in de omgeving van Kaapverdiė staan bekend als een orkaan van het Kaapverdische type.

Beste reisperiode

Er is niet echt een periode te benoemen die als beste geldt voor een bezoek aan Kaapverdiė. Het klimaat van Kaapverdiė is het hele jaar door uitstekend en uitermate geschikt voor een zon-, zee- en strandvakantie. Een duidelijke toeristische piek in te zien in de winterperiode, maar dat heeft meer te maken dat Kaapverdiė tegenwoordig één van de veiligste en zonzekerste vakantiebestemmingen is binnen de zeven uur vliegen. De enige andere veilige opties zijn momenteel Dubai en Gambia.

Qua klimaat zou je zelfs kunnen zeggen dat de wintermaanden de slechtste periode is om de eilanden te bezoeken aangezien de gemiddelde dagtemperatuur er dan het laagst. Met een gemiddelde van boven de 25 graden Celsius mag je echter niet spreken over een onaangenaam of slecht klimaat.

Meer info over Kaapverdiė

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Kaapverdiė:
beste maanden voor een Kaapverdiė vakantie

bijzondere plaatsen in Kaapverdiė
de mooiste dorpjes van Kaapverdiė

Kaapverdiė in 24 foto's
Kaapverdiė informatie
Kaapverdiė informatie
Kaapverdiė top 10
Kaapverdiė weer & klimaat
winterzon vakantie in Kaapverdiė

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy