Kaapverdië | eilanden | excursies | bezienswaardigheden | vakantie | top 5 hotels | vervoer | reisinfo | weer | links

Kaapverdië reisinformatie

Wie op vakantie gaat naar Kaapverdië zal met een aantal dingen rekening moeten houden. Zo ben je verplicht om een visum aan te vragen en moet je paspoort op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig zijn. Verder is het handig om te weten welke vaccinaties je allemaal nodig hebt, of het kraanwater er te drinken en wanneer nu precies de nationale feestdagen zijn. Op deze pagina hebben we geprobeerd een zo compleet en duidelijk mogelijk beeld te geven waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat naar Kaapverdië. Veel van de onderwerpen spreken voor zichzelf, maar het is toch handig om ze even bij elkaar te zien. Mochten we wat vergeten zijn of heb je op of aanmerkingen dan horen we het graag.

Kaapverdië bezienswaardigheden

Kaapverdië heeft meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Kaapverdië samengesteld:
Kaapverdië bezienswaardigheden top 10

Reisdocumenten

Om Kaapverdië te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Verder moet je in het bezit zijn van een visum. Heb je via een reisorganisatie een reis naar Kaapverdië geboekt dan zullen zij in de meeste gevallen dit visum regelen. Is dat niet het geval dan kun je deze aanvragen bij het consulaat in Rotterdam of de Kaapverdische ambassade in Brussel. Handiger is om je Kaapverdië visum via internet te regelen. Dat kan tegenwoordig. Dan hoef je niet zelf op pad om je visum te regelen.
Lukt dit niet dan kun je nog altijd op het vliegveld van aankomst ter plaatsen een visum kopen. De kosten van dit visum zijn niet hoger, maar het kan je wel behoorlijk wat extra tijd kosten.

Vaccinaties

Er is slechts één verplichte vaccinatie als je naar Kaapverdië gaat en dat is die tegen Gele Koorts, maar alleen als je in de zeven dagen ervoor in een gele koorts land geweest bent. Verder ben je verplicht om een cholerastempel in je vaccinatiepaspoort te hebben als je vanuit een ander Afrikaans land naar Kaapverdië reist. De kans dat ze erop controleren is echter klein. Vaccinaties die worden aanbevolen zijn de DTP en hepatitis A.

Kraanwater

In de meeste hotels en resorts is de kwaliteit van het kraanwater goed genoeg om te drinken. De meeste drankjes in de hotels worden gemaakt met ijs van kraanwater en dat kun je zonder problemen drinken. Wel wordt er aangeraden als je gaat douchen of het water wilt drinken dat je het even laat stromen vanwege legionella.
Buiten de resorts en hotels doe je er verstandig aan om alleen water uit flessen te drinken. Is dit niet voor handen, dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om het water eerst te koken.

Drugs

Het bezitten, verhandelen en gebruiken van alle soorten soft- en harddrugs is verboden. De straffen die hierop staan zijn vrij pittig. Dit heeft alles te maken met het verleden van Kaapverdië met drugs. Het land is namelijk lang een belangrijke tussenstop geweest voor de drugshandel tussen Zuid-Amerika en Europa. Met hulp van verschillende internationale teams is dit tegenwoordig tot een minimum beperkt.

Nationale feestdagen

Er worden in Kaapverdië meerdere nationale feestdagen gehouden. Een aantal van deze dagen hebben te maken met de geschiedenis van de eilanden terwijl andere weer een religieuze achtergrond hebben.

De feestdagen met een vaste datum zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
20 januari – Dag van de Helden
18 februari - Onafhankelijkheidsdag
1 mei – Dag van de arbeid
5 juli - Onafhankelijk dag
15 Augustus – Maria-Hemelvaart
12 september – Nationale Dag
25 december - Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag

Variabele feestdagen (nationaal):
Aswoensdag
Goede Vrijdag
Pasen

Broedgebieden schildpadden

Op stranden en duinen komen broedgebieden voor van de caretta caretta schildpadden voor. Door middel van waarschuwingsbordjes worden deze zones aangeduid. Het is niet toegestaan om in dit soort gebieden met quads te rijden.

Religie

Het merendeel van de inwoners van Kaapverdië zijn katholiek of houden een ander Christelijk geloof aan. Er zijn verdeeld over de eilanden dan ook behoorlijk wat kleine kerkjes te vinden. De laatste jaren is de islam een steeds populairder wordend geloof in Kaapverdië. Dit heeft alles te maken met de immigranten die vanuit West-Afrika naar de eilanden komen.

Fooi

De obers, kamermeisjes en de rest van het personeel dat in de toeristische sector werkzaam is, is gewend om fooi te krijgen. Zo laat je wat kleingeld achter voor het kamermeisje en geef je de man die je koffers naar je kamer heeft gebracht minimaal een euro per koffer. Het is natuurlijk niet verplicht om deze mensen wat te geven, maar bedenk wel dat het leven voor de inwoners van de verschillende eilanden net zo duur is als voor de toeristen. Bedenk daarbij dat de gemiddelde Kaapverdiaan ongeveer 200 euro per maand verdient. Dit is dus niet al te veel en veel van de inwoners leven dan ook in armoede. De fooi die jij ze geeft kan hierin verschil maken.

Telefoon/wifi/internet

Het merendeel van de Nederlandse aanbieders hebben een redelijke dekking in Kaapverdië, tenminste in de meer bevolkte gebieden. Op de plaatsen waar geen huizen of dorpen te vinden zijn is er vaak helemaal geen signaal te vinden. Het bellen vanuit Kaapverdië is erg duur. Ben je van plan om veel te bellen dan doe je er goed aan om een simkaartje te kopen. Ditzelfde geld voor de 3G en de 4G verbinding op het eiland. Gelukkig kan je in de meeste hotels en resort gratis gebruik maken van gratis wifi. Ook in enkele grote plaatsen en dorpen wordt deze gratis service aangeboden. Bij de meeste hotels en resorts is er alleen wifi aanwezig in de openbare ruimtes en niet op de kamers.

Gezondheid

De gezondheidzorg op de verschillende Kaapverdische eilanden laat te wensen over. Zo zijn de ziekenhuizen vaak slecht ingericht en hebben ze maar beperkte mogelijkheden. Als er iets dringend aan de hand is dan wordt je in de meeste gevallen overgevlogen naar de Canarische Eilanden of Dakar in Senegal. Vanuit hier zal je dan uiteindelijk je reis vervolgen naar Nederland. Vaak moet je op een vlucht naar één van deze andere landen wel een dag of twee wachten. In de tussentijd lig je in een primitief ziekenhuis waar er vanuit het hotel waar je verbleef eten en drinken moet worden geregeld aangezien dat niet inbegrepen is als je in het ziekenhuis ligt. De meeste Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben geen contacten met Kaapverdië. Hierdoor ben je verplicht om alle medische kosten ter plaatse contant af te rekenen. Eenmaal thuis zal je het merendeel vergoed krijgen.
Dokters en apotheken zijn er wel te vinden, maar ook deze zijn niet te vergelijken met de medische zorg die wij in Nederland of België gewend zijn.

Taal

De officiële taal van de Kaapverdische eilanden is Portugees, maar het overgrote deel van de inwoners van het land spreekt Creools. Gelukkig spreekt het merendeel van de bevolking ook Engels of Frans, zodat je jezelf redelijk goed verstaanbaar kunt maken. Het Creools dat in Kaapverdië gesproken wordt is een mengeling van Portugees, Engels en verschillende Afrikaanse talen.
Het merendeel van de mensen die in de toeristisch sector werkzaam zijn spreken redelijk tot goed Engels.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Daarnaast worden in Kaapverdië dezelfde stopcontacten gebruikt als dat wij in Nederland gewend zijn. Het is dus niet nodig om een verloopstekker mee te nemen en alle apparatuur kan zonder problemen opgeladen worden.

Geld

Het officiële betaalmiddel van Kaapverdië is de Kaapverdische escudo. De escudo is onderverdeel in briefjes van 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 en er zijn munten met een waarde van 1, 5, 10, 20 , 50 en 100 escudo. De escudo is gekoppeld aan de euro. De standaardwisselkoers bedraagt ongeveer 1 op 110. De koers van de escudo is gekoppeld aan de euro en fluctueert hierdoor ook niet.
Opvallend is dat het in de meeste gevallen goedkoper is om met de euro te betalen dan met de escudo. Dit komt doordat veel winkels en bedrijven alles in euro’s hebben geprijsd en als je dan toch met escudo’s wilt betalen ze niet 110 per euro rekenen maar 100 per euro. Er zijn maar weinig pinautomaten te vinden op de eilanden en als ze er al zijn dan is het maar de vraag of ze werken.
Je kunt hier overal pinnen met je creditcard of pinpas maar dan moet je hem wel eerst ontgrendelen. Dit moet je in Nederland doen voor vertrek en kan via de website van je bank.

Afdingen

Anders dan in veel Afrikaanse landen is het in Kaapverdië niet gebruikelijk om af te dingen. Zelfs niet in winkels die door West-Afrikanen gerund worden. De enige plaats in Kaapverdië waar het gebruikelijk is om af te dingen is op de Senegalese markt die wekelijks op meerdere eilanden gehouden wordt.

Openingstijden

De winkels zijn normaliter geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 19:00 en op zaterdag van 09:00 tot 13:00. Op zondag zullen de meeste winkels gesloten zijn. De openbare instanties zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00. Lokaal kunnen deze tijden verschillen.

Tijdsverschil

Kaapverdië ligt in de tijdszone UTC+ 1:00 en kent geen zomer of wintertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Kaapverdië en Nederland in de zomertijd drie uur en in de wintertijd twee uur.

Veiligheid

Kaapverdië is één van de veiligste landen van Afrika. Criminaliteit komt hier zo goed als niet voor en de kans op aanslagen of andere vormen van terrorisme is er minimaal. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er in de grotere plaatsen en bij de populairdere toeristische attracties zakkenrollers en gauwdieven kunnen rondlopen. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Hierbij moet wel gezegd worden dat de kans erop minimaal is, maar je moet er wel rekening mee houden. Stop alle waardevolle spullen zoals laptops, tablets, camera’s en sieraden altijd in de kluis op je kamer.

De zee rondom Kaapverdië is mede door de sterke wind die er altijd staat onstuimig en onvoorspelbaar. Op veel plaatsen is het dan ook niet toegestaan om te zwemmen. Doe je dit toch bedenk dan dat de onderstroming op de meeste plaatsen en groot en dus gevaarlijk is.
De wegen op de verschillende eilanden van Kaapverdië zijn over het algemeen erg slecht. In de avonduren zijn de meeste wegen niet verlicht. Het rijden in de avond en nacht wordt dan ook afgeraden.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Kaapverdië vind je veel aanvullende informatie over Kaapverdië.

Meer info over Kaapverdië

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Kaapverdië:
beste maanden voor een Kaapverdië vakantie

bijzondere plaatsen in Kaapverdië
de mooiste dorpjes van Kaapverdië

Kaapverdië in 24 foto's
Kaapverdië informatie
Kaapverdië informatie
Kaapverdië top 10
Kaapverdië weer & klimaat
winterzon vakantie in Kaapverdië

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy